top of page

CULTURAL CENTER VIEWPOINT IN ELCHE

Project:  Cultural Center Viewpoint

 

Design & Management : ESCULPIR EL AIRE

 

Co-authors:  Jose Angel Ruiz Caceres + Enrique Vizuete Albadalejo  

 

Landscape Team : Esculpir el Aire

 

Location:  Elche. Spain

Photographs: José Ángel Ruiz Cáceres

The building as a multifaceted reflection experiences in its envelope the specular expression of the palm groves that surround it. Its inclined skin allows the spectators of the walk to be able to appreciate the palm grove from above without having to climb to the top, since it can be seen reflected on the glass.

The sheet of water that surrounds the glass body forces the viewer to enter the building through the ramp that leads to the reception located on the underground floor. Some interior castings allow the true magnitude of the volume to be appreciated from any of its floors.  

A viewpoint that aims to show the palm grove without having to go up. A volume that blends in with its surroundings by becoming a palm grove.  

The exterior pavements are the result of the confluence that occurs when tracing the numerous existing itineraries for visiting the different orchards.

bottom of page